maandag 23 januari 2012

De vaart er weer in



Na te veel weken met te veel tegenslag en vertraging zit de vaart er sinds kort weer goed in.  Komende week worden vloerverwarming en cement dekvloer aangebracht. Het stucwerk is gestart, buitenmetselwerk is grotendeels klaar. En we houden maar steeds geluk met het warme weer.

Na enkele maanden van oeverloze discussies en welles/nietes spelletjes lijkt er zelfs een oplossing in zicht voor het foutief geleverde glas. Eerst kregen we te horen dat het glas goed was (hoewel ik keiharde bewijzen in handen had dat dit niet zo was). Vervolgens is 6 weken lang tijd getrokken door de leverancier van kozijnen en glas, wellicht in de hoop dat we alsnog akkoord zouden gaan met hetgeen werd geleverd. Vervolgens eind vorige week via de aannemer te horen gekregen dat het bestelde drievoudige glas (met zeer goede waardes voor isolatie en zontoetreding) niet meer gemaakt werd door de fabrikant. We waren dus al op zoek naar andere fabrikanten die aan dezelfde specificaties kunnen voldoen. En vandaag dan via via toch te horen gekregen dat er schot in zit en dat we binnenkort een oplossing kunnen verwachten... Ben benieuwd.

De aannemer heeft een nieuwe projectleider op het project gezet die de wind er flink onder heeft en die realistische planningen maakt. De "blower-door" test staat gepland over enkele weken; dan weten we of de "kierdichtheid" van het huis voldoet aan de zeer strenge Duitse norm die we daarvoor hebben gesteld (75% minder luchtlekkage dan standaard in Nederland).

De aannemer is optimistisch dat de kans op onverwachte verrassingen nu kleiner wordt omdat de afbouw grotendeels wordt uitgevoerd door onderaannemers waar hij jarenlang goede ervaringen mee heeft. Hopelijk heeft hij gelijk. Volgens de laatste afbouwplanning wordt er in Juni opgeleverd....fingers crossed.

De tegenslagen hebben er in ieder geval niet toe geleid dat ik er genoeg van heb; we zijn nu op de zaak gestart met voorbereidingen voor de nieuwbouw van een nieuw kantoor dat we in 2013 gaan bouwen. We moesten iets want verdere groei dreigt geremd te worden door beschikbare kantoorruimte. Wat duurzaamheid betreft leggen we de lat voor het kantoor nog hoger dan voor het huis; niet alleen "nul-energie" maar ook "cradle to cradle", oftewel zoveel mogelijk gesloten kringlopen voor energie, water, afval en bouwmaterialen. 

Waarom ? Omdat we dit met zijn allen niet volhouden. We verbruiken meer planeten dan we hebben. We hoeven alles bij elkaar niet minder te groeien, we moeten slimmer groeien. De Co2 teller staat vandaag op 391 ppm. Alles boven de 350 ppm is op termijn onhoudbaar... Het roer moet snel om.