dinsdag 10 december 2013

Alle doelstellingen gehaald

Nu we inmiddels ruim een jaar in ons nieuwe huis wonen kunnen we vaststellen dat alle openstaande punten netjes zijn opgelost. Het is zeer comfortabel wonen dankzij vloer- en plafondverwarming/koeling, goede luchtdichtheid, drievoudige beglazing, balansventilatie met lage luchtsnelheden en thermische massa.

Op de heetste dagen afgelopen zomer kwam de binnentemperatuur niet boven de 23 graden. Zelfs zonder de zonwering slaagde de vloer- en plafondkoeling erin om de warmte weg te koelen naar de aardwarmtesondes, die daarmee werden geregenereerd voor de volgende winter.

Ter voorbereiding op de komst van mijn Tesla heb ik afgelopen voorjaar nog 8 zonnepanelen laten bijplaatsen op de laatste paar m2 die nog niet bedekt waren.

De in totaal 52 zonnepanelen leveren nu op jaarbasis ruim meer stroom op dan het huis en haar bewoners nodig hebben. Het overschot wordt ingezet voor de zwembadpomp en sinds enkele weken voor de elektrische auto. Die twee trekken overigens bij elkaar meer stroom dan de zonnepanelen "over hebben", maar daarvoor in de plaats kom ik nu alleen nog maar bij tankstations om een broodje te eten :-). De stroom die we vooral in de winter nog inkopen wordt natuurlijk groen opgewekt.

Een van de belangrijkste doelstellingen naast comfort en esthetica, was CO2 neutraliteit en die doelstelling is ruimschoots gehaald.

Het is dus zeer goed mogelijk in Nederland om energie neutraal te bouwen zonder dat dit ten koste gaat van het esthetisch ontwerp. Voorwaarde is dat je er zelf zeer diep in duikt en terug kan vallen op ervaren adviseurs. Daar zijn er in Nederland niet heel veel van. De grotere bureau's hebben vaak wel ervaring omdat er inmiddels in de projectontwikkeling ook zwaar wordt ingezet op energieneutraal bouwen. Onder de kleinere architectenburo's, adviseurs en installateurs zijn er maar weinig die weten hoe je zo'n project moet aanpakken. Het is namelijk heel wat anders dan een huis bouwen en daar wat zonnepanelen en warmtepompen tegenaan gooien. 80% van het effect zit in het ontwerp en de uitvoering van de bouwkundige schil. Alleen als je alle verliezen eerst hebt geminimaliseerd heb je kans om de overblijvende verbruiken te compenseren met duurzame energie.

Verreweg de meeste informatie en kennis vind je in Duitstalig Europa op het gebied van PassivHaus technologie. Die landen lopen samen met Scandinavië mijlenver voor op zowel bouwkundig ontwerp als componenten en alles is zoals het hoort gründlich onderzocht, gemeten en bewezen. Die degelijkheid is keihard nodig wil je risico's uit de weg gaan en verrassingen voorkomen.

Ik merk dat deze blog steeds vaker wordt geraadpleegd door potentiële "nieuwbouwers". Ik hoop dat zij er inspiratie uit kunnen putten en dat ze overtuigd raken van de vele voordelen van energieneutraal bouwen. Over enkele jaren wordt dit de standaard en in de tussentijd is het wel zo leuk om voor de muziek uit te lopen!