En waar staan we ? Nou, niet zo heel veel verder. In ieder geval niet ver genoeg volgens schema. Toen de leverancier van kozijnen eindelijk ook het drievoudig glas had geleverd, ben ik toch maar eens gaan controleren of dat glas voldeed aan de hoge eisen die wij hebben gesteld en waarvoor we een flinke meerprijs moesten betalen. Gelukkig zaten er overal nog stickers op met de codes uit het productieproces. Met een beetje puzzelen op internet kwam ik er al snel achter dat een goedkopere variant drievoudig glas was geleverd. In tegenstelling tot het extra blanke glas dat we hadden besteld is dit glas wat groenig, en is de zontoetredings-waarde 20% lager. Die zontoetredingswaarde (g-waarde) is belangrijk om maximaal gebruik te kunnen maken van de zon voor het verwarmen van het huis. De energie-balans berekeningen van het huis houden daar rekening mee. Met de lagere g-waarde moet de aardwarmtepomp vaker bijspringen, daardoor gaan we op jaarbasis meer stroom verbruiken en dat krijgen we niet meer gecompenseerd met de zonnepanelen op het dak. Dus de g-waarde is cruciaal voor het bereiken van het doel : Nul Energie. Bovendien hebben we geen zin om door een groene zonnebril naar de wereld te kijken...
Maar goed, dan denk je "Foutje, weg ermee. Kom het maar ophalen en vervang maar door het juiste glas". Als je dan meemaakt hoeveel moeite je moet doen om aan te tonen dat het niet klopt... Men probeert net zo lang te ontkennen/vertragen/overtuigen tot je akkoord gaat en het glas toch maar laat zitten. Desnoods tegen een lagere prijs... Geen schijn van kans natuurlijk. Ze zien maar hoe ze het oplossen. Gelukkig hebben we een waterdicht bestek een zeer complete tekeningen. Er is geen discussie mogelijk. Dat is nog het meest wrange van zo'n incident. Niet dat het fout gaat, maar dat ze het niet toegeven en eigenlijk niet willen oplossen.
Vlak daarna gaat het mis met de PUR vloer. Bovenop de betonplaten waar de electra- en ventilatie leidingen op liggen wordt een dikke laag PUR schuim gespoten als isolatie. Daar moet de vloerverwarming op komen en dan de cementdekvloer. Als alle verdiepingen al gespoten zijn vinden we de PUR schuim nog erg zacht en sponzig. Onze bouwmanager Jos Wagemans vertrouwt het niet en trekt aan de bel. Hij moet weer flink doorduwen. De leverancier van de PUR vloeren komt controleren en houdt in eerste instantie vol dat het volgens hem wel goed is. Jos neemt toch monsters en stuurt die op naar een lab ter controle. Een week later komt de uitslag: als we die PUR erin laten liggen zal er binnen enkele weken tot wel 10% krimp gaan optreden... De PUR vloer gaat er dus uit en in dat proces worden weer de nodige leidingen voor electra en ventilatie beschadigd. Ook in dit tweede incident is de conclusie dat die foute PUR vloer er nog in had gelegen als we niet zelf aan de bel hadden getrokken en heel hard op onze strepen waren gaan staan.
De planning ligt inmiddels goed overhoop. We hopen maar op een milde winter...