zaterdag 19 maart 2011

Luchtdicht bouwen



Vorige week de Stichting Passief Huis Holland opdracht gegeven om het hele huis nogmaals thermisch door te rekenen middels een zogenaamde PHPP berekening. We willen geen enkel risico lopen dat we ons vergissen met de grootte van de warmtepomp. Moeilijkheid is hier dat we nog niet precies weten op welke luchtdichtheid we gaan uitkomen. 

Betonbouw is voordelig als je luchtdicht wilt bouwen, maar de zwakke plekken zitten mogelijk in overgangen naar kozijnen en in doorvoeren voor ventilatie e.d. Alle details zijn inmiddels op tekening aangepast aan de laatste inzichten op dat gebied en binnenkort komt een specialist uit Zwitserland om ons te laten zien welke afdichtingsmaterialen (tapes en strippen) we op verschillende plaatsen moeten gebruiken. Die Zwitsers (en Duitsers, Oostenrijkers en Zweden) lopen op dit soort gebieden toch ver voor op Nederland.

Onderdeel van de overeenkomst met de aannemer is dat we zo snel mogelijk een "blowerdoor-test" gaan uitvoeren. Dan wordt het huis op overdruk gezet door een ventilator in een speciaal frame in de voordeur (zie foto boven). Vervolgens kan met speciale meetapparatuur worden gemeten hoeveel lucht er ongewild ontsnapt door kiertjes e.d. De norm voor een Passief Huis ligt een factor 4 scherper dan wat er normaal gesproken in NL wordt ge-eist. Je kunt je voorstellen wat dat betekent voor de aandacht voor details die nodig is om dat te bereiken. Ik ben erg benieuwd of we die norm halen.

Hoe dan ook wordt de grootte van de warmtepomp dus mede bepaald door de kierdichtheid van ons nieuwe huis. Alle andere variabelen zijn nu bekend, dus we gaan een gevoeligheidsanalyse maken om te zien wat het gevolg zou zijn voor de warmtepomp indien we er met kierdichtheid b.v. een factor 2 naast zouden zitten.

Het moet natuurlijk wel een beetje spannend blijven...