zondag 20 maart 2011

Power to the People



Elke 6 uur valt er in de woestijnen van de wereld meer energie dan de hele mensheid in een jaar nodig heeft.

Bouw zonne-collectoren in de Afrikaanse woestijn, genereer daarmee stroom, exporteer die naar Europa en je slaat drie vliegen in een klap: ontwikkelingshulp, schaarse energie en ook nog eens zonder CO2. Alle benodigde technologie bestaat al en de noodzaak voor schone alternatieven is nu langzaamaan wel duidelijk dacht ik zo.

Zet zonne-energie niet direct om in stroom, maar laat de zon eerst grote hoeveelheden water verhitten (technologie van voor Jezus Christus). Voordeel is dat het rendement veel hoger ligt, en je thermische energie makkelijk kunt opslaan. Dus eigenlijk net zoals wij van plan zijn met de heatpipes op ons dak en het 2000 liter thermisch buffervat in de kelder. Bij ons ontbreekt alleen de woestijn...
 
Zet die warmte vervolgens om in stoom (pas op, zonder r) die je gebruikt voor het maken van stroom (nu weer met r!) via een stoomturbine (technologie uit 1883). Dat kan dus ook 's nachts. Dus geen problemen met ongelijkmatige belasting van het stroomnet. Door deze solar powerplants bij de kust te zetten kan zeewater worden gebruikt voor afkoeling, waarbij als "bijprodukt" ook nog eens schoon drinkwater ontstaat (technologie uit de middeleeuwen) . Hoeveel problemen wil je eigenlijk tegelijkertijd oplossen ?

En door een zogenaamd HVDC net te gebruiken (gelijkstroom in plaats van wisselstroom) voor het transport van stroom, kan dit ondergronds plaats vinden met geringe verliezen (bewezen technologie sinds 1954).

Toekomstmuziek ? :  Desertec Concept

Zullen we gewoon eens ophouden met steeds naar de wetenschap te wijzen die ons ingewikkelde klimaatvraagstuk moet oplossen, of naar de economie als excuus waarom we nog fossiele brandstoffen verbranden ? Laten we eens gewoon beginnen.