zaterdag 16 april 2011

A star is born



Ja, de graafmachines zijn begonnen afgelopen week, dus in zoverre is er ook een ster geboren (meer een zwart gat eigenlijk), maar dat bedoel ik niet. De ster die ik bedoel is de ster van het ventilatie systeem. We hebben gisteren besloten dat we het ventilatie systeem in een "stervormig" ontwerp gaan leggen. Dat wil zeggen dat aan elk toe- en afvoer-ventiel een flexibele 90mm slang zit die helemaal doorloopt tot in de technische ruimte (ingestort in de vloeren en daken). Geen verzamelleidingen dus zoals gebruikelijk, waarbij er steeds meer ventielen uitkomen op een steeds groter wordende leiding. En waarom ? Voornamelijk voor de lange termijn. Er komt een dag over een paar jaar dat het ventilatiesysteem grondig moet worden schoon gemaakt. Immers in onze woning zijn we voor 100% van onze zuurstof voorziening afhankelijk van ons "balans-ventilatie systeem". De rest is hermetisch gesloten. Hoe wil je zo'n verzamelsysteem grondig schoonmaken? Je vindt nooit een borstel die het hele systeem door past bij de verlopende diameter van de leiding. En de toegankelijkheid van die kanalen is "nogal beperkt" als ze eenmaal in de vloer zijn ingestort..."Schat, we gaan volgende week even de parketvloer verwijderen en de betonvloer slopen, want we moeten de ventilatieleidingen nu toch echt eens schoonmaken..."

Bovendien, de vele overgangen, splitsingen en aftakkingen zorgen zonder twijfel voor extra vervuiling, turbulentie en geluidsoverlast. En hoe denk je zo'n systeem te kunnen inregelen ? Waarom zou die lucht naar het 7e ventiel gaan als hij onderweg 6 "binnenbochten" tegenkomt ? Regelen met variabele weerstand ? Met 2 of 3 ventielen misschien, maar niet met 7. Als we in de industriƫle droger/koeler industrie iets geleerd hebben dan is het wel dat je vraagt om problemen als je procesluchtleidingen van te veel productielijnen verzamelt in een enkel groot kanaal.

Dus, in totaal een stuk of 40 flexibele ronde luchtleidingen die naar het midden toe lopen waar ze door schachten (die worden een maatje groter :-)) naar de technische ruimte worden geleid. Elke leiding kun je vanuit beide uiteinden schoon maken met een speciale borstel en inregelen doe je voor elk ventiel apart op de verdeler bij de ventilator. Nadeel is de extra weerstand, dus we moeten zorgen dat de ventilator voldoende druk kan opbouwen.

Enige echte nadeel van deze beslissing is dat de technische ruimte in de kelder inmiddels te klein is en dat we voor de verdelers van de ventilatielucht moeten uitwijken naar de naastgelegen provisie kelder. Die is inmiddels door onze installateur respectvol omgedoopt in "de technische ruimte van Mevrouw Geelen".....