Ik kwam nog iets heel curieus tegen laatst. In een artikel in de Volkskrant vorige week werd melding gemaakt van een rapport dat recent is gemaakt in opdracht van het ministerie van VROM. Conclusie: 100% van de onderzochte woningen (enkele honderden) voldeed NIET aan de eisen die door de overheid worden gesteld aan de ventilatie systemen. Natuurlijk kreeg de installatie branche daarom flink op zijn donder. Maar als ik zoiets lees ga ik twijfelen aan de eisen die worden gesteld. En inderdaad, nadat ik het onderzoeksbureau had gebeld bleek dat men o.a. geluidsoverlast had getoetst bij de verversingsvolumes die door het "Bouwbesluit" worden geƫist. Maar als je je daarin verdiept dan stel je al snel vast dat die eisen voor veel woningen belachelijk hoog liggen. Volgens "Bouwbesluit" moet het verversingsvolume gebaseerd zijn op het aantal vierkante meters woonoppervlak. Dus als je in Nederland met 5 personen in een woning van 200m2 woont, moet je twee keer zoveel lucht verversen als wanneer je met zijn vijven op 100m2 woont. Terwijl je precies evenveel CO2 e.d. uitstoot..... Wie bedenkt zoiets ? De koplopers op het gebied van Passief Huis technologie in Duitsland en Oostenrijk hebben al lang uitgevonden dat je verversingsvolumes primair moet baseren op aantallen inwoners, of aantallen aanwezigen in een ruimte. Maar wat gebeurt er in Nederland ? Je krijgt alleen een bouwvergunning als je ventilatie systeem voldoet aan "Bouwbesluit" dus moet je 2 a 3 x zoveel luchtvolume rondpompen. Heeft met comfort of luchtkwaliteit weinig te maken. Ik vermoed dat men in het verleden problemen heeft gehad met "sick building syndrome" en op basis daarvan de verversingsvolumes heeft verhoogd, zonder een "root cause analysis" te maken (slechte verdeling van lucht, vervuilde lucht etc.).
Bij nieuwbouw wordt vervolgens bij die wel heel hoge luchtvolumes een poging gedaan om de kosten toch een beetje onder controle te houden, en de schachten niet al te groot te maken voor al die leidingen. Gevolg is dat je de vereiste luchtvolumes alleen haalt als de ventilator op volle snelheid draait, en de luchtsnelheid in de kanalen oploopt tot boven de 3m/s. Vervolgens overschrijd je de eisen voor geluidsproductie. Op die manier geloof ik best dat 100% van alle onderzochte woningen moet worden "afgekeurd". Veel belangrijker is de vraag of er bij de noodzakelijke luchtvolumes voldoende schone lucht uit alle ventielen komt en of alle hoeken van alle ruimtes voldoende worden ververst.
Ik heb in ons Programma van Eisen geschreven dat de luchtsnelheid in de toevoerkanalen op de slaapkamers onder de 1,5 m/s moet blijven bij verversingsvolumes die gebaseerd zijn op het aantal aanwezigen (enkele of dubbele slaapkamers). Verder zorgen we dat de verspreiding van verse lucht goed is en dat we geen dode hoeken krijgen waar muffe lucht kan blijven hangen. Vervolgens installeren we een ventilator (WTW) die in noodgevallen ook de "Bouwbesluit" volumes kan halen, maar dan zal het geheel vast wel te veel geluid gaan produceren... Geen probleem, dan zetten we het systeem wel een standje lager...