dinsdag 19 april 2011

Workshop Passief Huis



Vandaag had onze aannemer Van Heur een workshop georganiseerd over Passief Huis technologie. In de zaal zaten onderaannemers en adviseurs die betrokken zijn bij de bouw van ons huis. Ruim 30 personen (van architect tot installateur, betonbouwer tot stucadoor, werkvoorbereiders, uitvoerders, electro specialisten etc.) werden door Erik Franke en Silke Elsasser van Passief Huis Holland geïntroduceerd in de ins & outs van het bouwen van een Passief Huis. De boodschap: architect en opdrachtgever hebben (bijna) alles gedaan aan ontwerp en materiaalkeuze om zo min mogelijk energie te verliezen; nu komt het aan op de uitvoering.

Werkmethodes die in Nederland aan de orde van de dag zijn vanwege de veelal aanbod-gestuurde bouw (die leidt tot binnenbochten en gebrek aan innovatie) moeten voor dit project overboord. Hier moet elk detail maatvast worden uitgevoerd en elke kier of spleet afgeplakt. Omdat het hele huis al zo zuinig is dat je het met een paar haardrogers zou kunnen verwarmen, is het verschil tussen een goede of slechte kierdichting al snel 50% energieverlies. Een Zwitser van de firma Siga gaf een amusante demonstratie in vers geleerd Nederlands, van de tapes en afdichtingsmaterialen die je daarvoor nodig hebt. Die man zou ook pannensets, keukenmachines en fitnessapparaten kunnen verkopen

Uitvoerder Mart had afgelopen weken een berg tijd gestoken in het maken van een 1:25 maquette van de betonbouw. De eerste keer dat wij ons huis is 3D zagen! Volledig demontabel in de delen zoals hij voornemens is het huis op te bouwen per vloer en verdieping. Vanwege de split-level in het ontwerp voorkomt dit een hoop misverstanden en discussies.

Complimenten voor de degelijkheid en voortvarendheid waarmee onze aannemer dit project aanpakt en voorbereid. We hadden ons geen betere start kunnen wensen.