donderdag 23 juni 2011

Draadloos ?



Wie denkt dat de toekomst draadloos is komt bedrogen uit. Niet alleen stroomvreters blijven aan een kabeltje hangen, ook data, cai, geluid, alarm, rookmelders etc. kunnen het best bedraad worden aangelegd in een nieuw huis. Grotere capaciteit, hogere snelheid, minder straling en vooral betere betrouwbaarheid. Zeker een betonnen huis als dat van ons (met veel wapening in de muren) leent zich slecht voor draadloze signalen.

Wat het huis van de toekomst wel heeft is domotica, dat wil zeggen "huis-automatisering". Alle lampen, stopcontacten, zonneschermen, kookplaten, ovens, zonnepanelen, pompen, etc. hangen in een slim netwerk en zijn via een PLC systeem en een server verbonden met schakelaars, sensoren en natuurlijk het internet. Vervolgens kun je het hele huis programmeren. De meeste voorbeelden van wat je daarmee kunt zijn knap zinloos : "U rijdt naar huis en kunt onderweg alvast het koffiezetapparaat aanzetten" (ja maar ik wil geen koffie maar thee vanavond) of "U gaat TV kijken en met een druk op de knop past de verlichting van de hele woonkamer zich aan" (ja maar ik zit iets verderop nog de krant te lezen....).

Dus in eerste instantie zag ik het niet zo zitten met die domotica. Maar...aangezien alle noodzakelijke bedrading NU in de beton moet worden ingestort, kun je je daar de komende 30 jaar niet meer over bedenken. Dus goed nadenken nu. En al snel vond ik voorbeelden van zinnige gebouwautomatisering, zeker voor een Nulenergiewoning. 

We gaan in 7 ruimtes het Co2 niveau meten. Indien die een vooraf ingestelde grenswaarde overschrijdt gaat de bijbehorende WTW ventilator een tandje harder draaien. En omgekeerd. Resultaat: we ventileren nooit meer dan nodig, dus sparen we flink wat thermische en electrische energie. En tegelijk zijn we altijd verzekerd van frisse lucht in huis. Meten is weten....
Ander voorbeeld : we zijn van huis en de zon komt achter de wolken vandaan. Aangezien we glas hebben dat maximaal zonnestraling binnenlaat, dreigt het binnen te warm te worden. Zodra de temperatuur een grenswaarde overstijgt gaat de zonnewering omlaag en de vloerverwarming uit, TENZIJ het te hard waait.

Ander voorbeeld: als je in bed stapt druk je op de "beneden alles uit" knop waarna alle licht in garage, kelder, toilet, bijkeuken etc. uit gaat totdat iemand het weer aan doet. En als je iets verdachts hoort rond het huis druk je vanuit je bed met 1 knop alle verlichting buiten en beneden aan. Natuurlijk kunnen ook de vakanties en weekends worden ingeprogrammeerd. 

En middels de verbinding met een server en het internet kun je dat alles ook nog eens bedienen vanaf de iPad of iPhone. Daarvoor heb je dan natuurlijk weer wel een Wifi netwerk nodig, dus dat hebben we niettemin overal gepland. Je moet natuurlijk wel de laatste versie van Angry Birds kunnen downloaden als je in bad zit.....