Na de bouwvak is de aannemer alweer vol aan de gang met nieuwe bekisting en het storten van beton. Het hoogste punt komt in zicht, we kunnen al over de slaapkamervloer lopen. Nog een paar weekjes en dan wordt het tijd voor de Mei.
In de tussentijd concentreren we ons in het overleg met de architect steeds meer op esthetische zaken zoals de kleur van kozijnen, gevelbekleding, vloertegels, plinten etc. Valt niet mee om dit alles op elkaar af te stemmen op basis van bemonsterde voorbeelden. Niet iedereen werkt met RAL kleuren... Bovendien kunnen dat soort gesprekken alleen bij daglicht plaatsvinden...
Afgelopen vakantie op bezoek geweest in een prachtig huis in Massachussets dat ook actief gebruik maakt van aardwarmte. Grootste verschil is dat daar stap 1 van de "Trias Energetica" grotendeels is overgeslagen (eerst maximaal isoleren en kierdichtheid bewerkstelligen), waardoor de warmtepompen zeer groot waren en het stroom verbruik enorm uit de hand loopt. Goed voorbeeld van hoe een Nul Energie Woning of een Passief Huis alleen kan ontstaan als je alle aspecten vanaf het allereerste ontwerp optimaliseert en aandacht schenkt aan elk detail.
Inmiddels is ons wel duidelijk dat de grootste uitdaging van een Nul Energie Woning schuilt in het bouwkundig ontwerp, zeker als je je ook nog eens ten doel stelt om geen esthetische compromissen te maken. De woning mag namelijk van buiten niet herkenbaar zijn als een speciaal efficiƫnte woning. Hier is een groot compliment op zijn plaats voor onze architect Rob Wolfs die, ondersteund door Ron Hochstenbach, geen steen onomgekeerd heeft gelaten bij het zoeken naar oplossingen voor steeds weer nieuwe uitdagingen.